fredag 9 oktober 2009

Fredagskaka utan transfett


Vad fort tiden gick! Vi är ju mitt i Äpplekaka säsongen och jag har inte hunnit äta äpplekaka med vaniljsås en enda gång. Men ikväll blir det kaka av! Har ett superrecept på en riktig goding. Dessutom ett recept på egengjord vaniljsås som inte är så svårt att göra heller. Skönt att slippa färdigsås full av transfetter,konserveringsmedel, färgämne etc. Ska till stugan i helgen, ska plantera en ros, kratta lite löv, elda i brasan och mumsa äpplekaka. Här kommer recepten!

Äpplekaka ca 4-5 pers
8 st matäpplen
3/4 dl vatten
1 dl socker
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
ev. lite kanel

Skala äpplena och klyfta. Lägg de i en smord form. Häll över 1 dl socker, lite kanel och vattnet. Rör ihop mjöl, smör, socker till en smuldeg. Häll över äpplena. In i ugnen 30-40 min i ca 225 grader.

Hemlagad vaniljsås
1 ägg
1½ msk strösocker
½ msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Vispa ägg och socker i en kastrull. Tillsätt potatismjöl och lite mjölk, fortsätt vispa. Tillsätt resten av mjölken. Sjud såsen tills den tjocknar.LÅt såsen kallna, rör ner vaniljsocker i den kalla såsen. Vispa grädden och rör ner i vaniljsåsen precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar