fredag 30 oktober 2009

Happy pumpa!


Var och köpte en pumpa igår. Barnen tycker det är lite kul att gröpa ur och sätta ljus i. Men man är ju liksom inte uppvuxen med det här med pumpa och halloween och jag blir iallafall inte jättesugen att göra något med det där trådiga lätt slemmiga innehållet som är insidan på pumpan. Det man kan spara däremot är fröna. Pumpafrön är fulla av nyttigheter. Har högt innehåll av goda fetter och innehåller både mycket magnesium ( bra om man stressar lite för mycket), kalium och så ett ämne som kallas fytosteroler som visat sig minska tillväxten av prostatan i djurförsök. Kanske kan motivera alla hälsomotspänstiga män att pilla i sig en näve pumpafrön om dagen, iallafall de som har fyllt 40! Hoppa chips och salta pinnar ikväll och rosta dina egna pumpafrön. Skölj fröna, torka lätt med en handduk. Lägg ut på bakplåtspapper och salta lite om du vill. Rosta i ca 150 grader tills de fått lite färg. Gott och nyttigt. Vill du inte gröpa ur och ha dig finns det färdigrostade frön att köpa. Risentas är riktigt goda!

torsdag 29 oktober 2009

Inte utan mitt badkar!


Jag har en muskel i nacken som bråkat med mig att tag nu. Så häromdagen fick den nog och det smällde till i hela nacken och skuldran. Det gjorde så ont att jag nästan svimmade. Snälla Karin naprapat tog emot mig fast hon hade fullt och jag fick ultraljud, justering(knak!)och massage. Lite yr och illamående och lätt halstablettdoftande linkar jag därifrån. Men med betydligt mindre ont än innan.

Senare på kvällen fryser jag och känner mig stel. Meddelar mannen att jag tänker bada en stund. Mitt badkar är verkligen ett heligt ställe för mig och jag förstår inte de som slänger ut det och sätter in duschkabiner istället! Jag tycker det är så skönt att vara helt omsluten av varmt mjukt vatten, speciellt när man är öm nånstans i kroppen. Rotar i skåpet och hittar en flaska eterisk olja med blodapelsin. Att droppa eterisk olja i badet är en enkel form av aromterapi och den har en skön effekt. Just blodapelsin är uppiggande och uppfräschande. Varmt bad öppnar porerna och eftersom eterisk olja är mycket flyktig tränger den lätt igenom huden och påverkar muskler och blodcirkulation. Du får också i dig oljan genom andningen och kan hjälpa till vid förkylning med hosta. Just blodapelsin är uppiggande och uppfräschande. Min ömma skuldra skulle egentligen mått bättre av lite lavendel eller mejram. Tror jag får åka och skaffa det idag. Liten varning bara! Använd inte eterisk olja i koncentrerad form direkt på huden eller i badet. Blanda exempelvis 7 droppar eterisk olja i 1 msk oliv - eller mandelolja. Mer om aromterapi kan du hitta här på Aromas webshop >>

måndag 26 oktober 2009

Omprogrammering pågår...


Läser en jättespännande bok just nu. "Din gränslösa styrka" av Anthony Robbins. Han är en av föregångarna till NLP (neuro linguistic programming) som går ut på att vi kan "omprogrammera" våra tankar i en mer positiv inriktning och på så sätt uppnå det vi vill i livet. Tycker att jag är hyfsat insatt i mental träning och kognitiv metod men den här boken verkar ta det hela ett steg längre. Inta bara att man kan påverka sina känslor och hur man mår genom att tänka kring sig själv och sin omgivning på ett annat sätt. Utan faktiskt hur man gör för att kunna förändra sitt "tillstånd" som han kallar det. Gillar verkligen hans attityd kring att misslyckas. Han skriver; "Det finns inga misslyckanden det finns bara olika sorters resultat". Följden blir; Hur kan du korrigera ditt handlande så att du får det resultat du vill ha. Yes, I like!!!! Kommer att recensera hela boken på min hemsida när jag läst färdigt.

fredag 23 oktober 2009

Choklad + hälsa= sant!


Jag är såld på choklad det är bara att erkänna!
Efter en chokladprovning för några år sedan så fattade jag att det finns choklad... och så finns det sånt som försöker likna choklad. Har man väl fått smak för riktigt fin (dyr!!) choklad med mycket kakao i och sen smakar marabous mjölchoklad så känns den såå kletig, syntetisk och otroligt sötsliskig. Sen är det ju nyttigt med choklad också, ialla fall den mörka (70%). Innehåller mycket antioxidanter och så ett ämne som kallas tryptofan. Tryptofan hjälper till att höja serotoniet i hjärnan som är med och skapar känslor av välbehag. Vissa har undersökt att choklad ökar aktiviteten i hjärnan och pulsen lika mycket som vid kyssar. Undrar hur de har gjort den undersökningen??!!! I vilket fall som helst är choklad (ialla fall för mig) njutning och det triggar igång vårt belöningssystem och gör att vi mår gott! Choklad ska ätas långsamt och helst smälta i munnen för att alla smakämnen ska komma fram. Här kommer ett recept på en smaskig chokladtårta med mycket chokladsmak i. Det är bara att njuta ....lååååångsamt!

Fransk chokladtårta 10-12 bitar
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 ¾ dl vetemjöl

Glasyr
100 g choklad
2 msk vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Bryt chokladen i mindre bitar. Klicka i smöret och låt smälta i vattenbad. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, helst med elvisp. Vänd ner mjölet omväxlande med den smälta chokladen. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Bryt chokladen till garneringen i mindre bitar låt den smälta tillsammans med grädden i vattenbad. Bred chokladsmeten över kakan. Servera med vispgrädde!

torsdag 22 oktober 2009

Flossa mera!


Är det någon mer än jag som tycker det är sjukt tråkigt att komma ihåg att använda tandtråd. Det är lite konstigt att man tycker så eftersom det bara tar ett par minuter att "flossa" igenom munnen. Är uppvuxen med fluortanten i skolan och har aldrig haft något hål. Däremot har jag fått mycket tandsten på sista tiden. "Det finns bara ett sätt att bli av med tandstenen och det är att du använder tandtråd regelbundet", sa min tandhygienist strängt. Suck... ja det är bara att kämpa på, det är ju inte direkt gratis att gå till varken tandläkare eller tandhygienist. Men faktum är att dålig tandhälsa också är kopplad till sämre hälsa rent generellt. Vissa forskare menar att om man inte rengör sin mun ordentligt skapas bakterier som kanske kan ha samband med hjärt- och kärlsjukdomar. Ditt psykiska välbefinnande påverkas också om man har dåliga och misskötta tänder. Vem vill le, prata och skratta om man hela tiden är rädd att visa sina fula tänder eller gluggar. I somras körde jag en detoxkur efter Sanna Ehdins recept. Bland annat åt jag inget socker alls på nästan tre veckor. Vitsen med det är ju att rensa ut slaggprodukter bla. Men jag fick ockå världens viatste tänder och tandköttet var alldeles ljusrosa på bara ett par dagar. Prova gärna Bio Gaias probiotiska mjölksyratablett för bättre bakterieflora i munnen. Dessutom är de goda! Smile!!!

onsdag 21 oktober 2009

Jag vill ha min egen...sol!


Det märks verkligen att vintern kryper närmare. Det är sanslöst så mörkt och tungt det är att stiga upp på morgonen. Hela jag känns som tung, sömning blydocka (morgonpromenad har det inte blivit på sista tiden heller). Vissa av oss är känsliga för ljus eller rättare sagt bristen på den och jag har länge misstänkt att jag hör till den gruppen. Man kan bli alltifrån (morgon) trött, energilös, mer sötsugen och vissa bli riktigt deprimerade. För några år sedan köpte jag en ljusterapilampa som jag hade som skrivbordlampa på jobbet. Hade den riktad nära mot ansiktet första timmen. Förutom löjliga kommentarer om varför mitt arbetsrum såg ut som en futuristiskt fotoatelje så var det svårt att sitta blick still den där timmen man skulle sitta. Ljuset måste ju komma in i en viss mängd in i ögonen för att kunna påverka hormonerna som styr din vakenhet. Det blev också lite besvärligt om man fick besök. Bländade och kisande besökare hade liksom svårt att koncentrera sig på annat än att det var väldigt obehagligt ljust i mitt rum. Nu har jag plockat fram lampan igen. Men det är samma sak nu. Den kräver regelbundenhet för att den ska fungera. Funderar på att köpa en gryningslampa istället. Det är en väckarklocka som succesivt ökar på ljuset i en tillhörande lampa och vakenhetshormonerna ökar på succesivt. Som en soluppgång på somrarna när ialla fall jag vaknar tidigare och piggare. Hittade lite olika modeller på den här sidan. Kolla själva! >>

tisdag 20 oktober 2009

I love Kjelle coach!

Har alldeles nyligen för jag vet inte vilken gång i ordningen kollat på KJell Enhagers film "Världsklass". Han jobbar som coach och är sååååå inspirerande!!! Det handlar om personlig utveckling, att se sina möjligheter att växa som individ eller om hur företag kan skifta fokus till vem man egentligen är till för. etc etc. Mina favoriter är: "Allting skapas två gånger; en gång i ditt inre en gång i verkligheten." Oj, tänk om det är så! Det betyder att jag och ingen annan skapar mitt eget liv. Så häftigt och kanske lite skrämmande på samma gång. Är man intresserad av personlig utveckling och coaching har man kanske hört budskapet förut men Kjell är grymt karismatisk.
Gå in på hans sida och beställ hans film nu!!! >>

måndag 19 oktober 2009

Sov som en gris och håll dig frisk!



Det pratas mycket svininfluensa just nu. Hur man blir smittad hur man undviker att bli det hur farligt det är etc. Men i vanlig ordning vid den här tiden går det ju också en massa förkylningar och kräksjukor som inte heller är så kul att få. Har man barn i förskoleåldern vet man dels hur sjuka och förkylda de små blir men också hur mycket baccilusker de drar hem till de stackars föräldrarna. Att motionera regelbundet stärker immunförsvaret och har också visat sig ha visst skydd mot cancer. Att äta bra och regelbundet och se till att man får i sig goda bakterier bygger upp ditt immunförsvar. Att ha en positiv syn på livet och att odla sina relationer är också boost för hälsan och immunförsvaret. Men jag tycker sömnen är en underskattad hälsofaktor. Den är såååå viktig. Med tre små barn som alla haft perioder mer eller mindre långa där de för att uttrycka det milt, sovit j-t dåligt så vet man hur livsavgörande det kan kännas (och är) att få sova gott. Periodvis har jag också haft ett jobb med stora krav som jag gärna tog med mig in i sömnen och påverkade min sömn negativt. Jag märker det direkt. Sover jag för lite under en tid får jag eksem, svullna körtlar och ont i halsen som ett brev på posten. Långvarig sömnbrist ökar inte bara risken för förkylningar och influensa utan också risken för diabetes och hjärt- och kärl sjukdomar. När jag har svårt att varva ner på kvällen ligger jag på min shaktimatta och lyssnar på en avslappningsövning. Det gör skillnad direkt. Jag dricker heller inget koffein efter 12 på dagen och så måste det vara mörkt och svalt i sovrummet.

Mer om sömn hittar du här >>

fredag 16 oktober 2009

Värmande ord och goda bönor!


Det har varit kallt ute senaste veckan. Lite regn och blåst på det och vi har en klassisk skånsk vinter. Fick en liten pik på dotterns förskola igår om att hon nog varit för tunt klädd under dagen. Usch vad jobbigt det var! Speciellt när det är tredje ungen borde man liksom veta lite bättre när det är dags att ta fram overallen. Grämde mig lite över det men funderade sen... varför är vi så snabba att tala om för varandra när vi gör något fel och så dåliga på att säga att vi gör något bra. Nu vill jag först poängtera att dotterns dagispersonal är superbra och trevliga på alla sätt och antagligen var hon lite tunt klädd och hade faktiskt frusit...men ändå. Tänk så bra man hade mått om vi alla överlag varit lite mer generösa med att sticka till varandra små varma hjärtan lite sådär oväntat. Som en pik fast omvänd. Är övertygad om att folk hade varit gladare och mått mycket bättre. Grejen är ju den att man mår bättre själv av att säga bra saker och bekräfta andra. Prova själv! Här kommer receptet på en värmande höstgryta som vi ska ha i kväll. En vegetarisk variant på chili. Skön helg!!!

Mexikansk böngryta ca 4 pers

1-2 gula lökar
1-2 röda paprikor
ev. en liten hackad morot
300 g quornfärs
1 burk röda kidneybönor
1 burk baked beans ( vita bönor i tomatsås)
salt
peppar
1 burk krossade tomater
lite chilisås
chilipulver efter tycke
1-2 pressade vitlöksklyftor
ev. lite pressad citronsaft

Hacka upp grönsakerna och stek i lite olja tillsammans med quornfärsen. Häll i de krossade tomaterna, chilisås och bönorna. Rör runt och krydda. Låt puttra ca 15 min. Pressa över lite citronsaft innan servering. Servera med ciabatta eller annat gott bröd.

torsdag 15 oktober 2009

Mer frön mindre pasta!


Jag har alltid haft en snabb förbränning och har kunnat äta (och äter) rätt stora mängder mat utan att gå upp i vikt. Men jag har också alltid haft problem med blodsockersvängningar fast jag ätit bra mat utan så mycket socker i. Jo, jag vet det kan verka som ett lyxproblem när man måste kämpa med kilona. Men kallsvett, svimningskänslor och flimmer för ögonen när man inte får mat endast tre timmar efter man ätit är inte heller så kul. Kolhydraterna har ju stått i fokus sista tiden. Nya rön säger att vi ska dra ner på dem och ska vi äta kolhydrater ska de vara långa ex osötade fullkornsprodukter (livsmedelsverket ändrar dock inte sina rekommendationer förrän man har större vetenskapligt underlag men det är ju så de jobbar). Men man kan ju också prova sig fram lite tänker jag medan forskare argumenterar och gör studier. Har alltså provat att under ca 2½ månad dra ner en del på kolhydraterna, ökat på fettet en del och också ökat på proteinintaget lite grann. Knaprar mycket solrosfrön, sesamfrön och pumpakärnor och mandlar. Häller på extra olja eller smör på det mesta av maten. Äter mindre portioner ris, pasta och ganska lite bröd. Skillnaden blev större än jag väntat. Mår mycket bättre. Inga blodsockerfall, samma vikt, mer energi, inget sötsug alls nästan och bättre hy som inte är så torr.
Vill du veta mer om lågkolhydratkost läs här >>
Mer om fettets betydelse hittar du här>>

onsdag 14 oktober 2009

Basta mera!


Ibland är det så att ju närmre man har till nånting ju mindre sanolikt är det att man besöker ett ställe eller utnyttjar det som en möjlighet. Jag bor 5 min promenad från Kallbadhuset här i stan. När vi bodde längre ifrån gick jag och bastade och badade ganska ofta. Nu är fina Kallbadhuset nyroneverat och jag fick plötlsigt för mig ( sju år sen senaste besöket räkande jag ut) att jag behövde krypa in i en bastu. Det var en riktigt ruskig och blåsig höstkväll och direkt jag klev in i omklädningsrummet och kände doften från havet och bastun och hörde de andra besökarnas småprat, kom jag ihåg hur skönt det brukade vara. Det var gott att svettas i den drygt 90 grader varma bastun. Både kropp och själ luckras upp efter en liten stund och det är så skönt! Två snabbdopp vid trappan blir det och efteråt känner jag mig varm ( det är bara 9 grader i havet!), lugn och betydligt mindre spänd i nacken. Många som går och bastar regelbundet säger att det blir som ett behov man inte kan vara utan och att de nästan aldrig är förkylda. Sen är det det här med det sociala nätverket. En stunds småprat, naken och svettig (!!) skapar en alldeles speciell sammanhållning som är stärkande. Det är lite omdiskuterat vilken fysiologisk nytta bastubad har men helt klart är att det är välgörande och avslappnande vilket är mycket vunnet ur ett hälsoperspektiv.

måndag 12 oktober 2009

Morgonstund har blodsmak i mun!

Jag är morgontrött. Riktigt seg och sur med blodsockret nere vid fotknölarna. Mitt uppvaknande sker liksom i tre steg varje morgon alltid, alltid. Först segar man sig upp, går på toa. Sen stapplar jag ut i köket där min snälle (morgonpigge!!) man har dukat fram frukost (steg 1). Efter halva intaget av frukost svarar jag på tilltal och efter att druckit upp mitt te går jag in och duschar (steg 2). Börjar kännas bättre, mycket bättre. Efter någon timme eller så är det dags för förmiddagskoppen med kaffe och varm mjölk (steg 3). Då är jag back in business.

Men häromdagen chockade jag verkligen mig själv. Jag fick för mig att jag skulle gå en långpromenad på morgonen innan frukost, dusch och förmiddagskopp. Sagt och gjort! Kroppen gick upp snörde på sig joggingskor, vantar och halsduk. Hjärnan undrade lojt vad som hände men benen började gå både fort och raskt. Ner till stranden. Oj, vad här var folk! Massor av folk är ute och går och springer 6.15 på morgonen. Luften är klar och skön att andas in och det är liksom en stilla känsla fast folk är ute och rör på sig. Känns mysigt på nåt sätt. Sista metrarna är jag lite kallsvettig och känner ett trängande behov efter frukost. Det märkliga är att jag pratar vid frukostbordet (av mig själv), jag skuttar in i duschen och är riktigt pigg resten av dagen. Får se hur länge det håller i sig men imorgon bitti blir det promenad igen.

fredag 9 oktober 2009

Fredagskaka utan transfett


Vad fort tiden gick! Vi är ju mitt i Äpplekaka säsongen och jag har inte hunnit äta äpplekaka med vaniljsås en enda gång. Men ikväll blir det kaka av! Har ett superrecept på en riktig goding. Dessutom ett recept på egengjord vaniljsås som inte är så svårt att göra heller. Skönt att slippa färdigsås full av transfetter,konserveringsmedel, färgämne etc. Ska till stugan i helgen, ska plantera en ros, kratta lite löv, elda i brasan och mumsa äpplekaka. Här kommer recepten!

Äpplekaka ca 4-5 pers
8 st matäpplen
3/4 dl vatten
1 dl socker
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
ev. lite kanel

Skala äpplena och klyfta. Lägg de i en smord form. Häll över 1 dl socker, lite kanel och vattnet. Rör ihop mjöl, smör, socker till en smuldeg. Häll över äpplena. In i ugnen 30-40 min i ca 225 grader.

Hemlagad vaniljsås
1 ägg
1½ msk strösocker
½ msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Vispa ägg och socker i en kastrull. Tillsätt potatismjöl och lite mjölk, fortsätt vispa. Tillsätt resten av mjölken. Sjud såsen tills den tjocknar.LÅt såsen kallna, rör ner vaniljsocker i den kalla såsen. Vispa grädden och rör ner i vaniljsåsen precis innan servering.

torsdag 8 oktober 2009

De nyttiga bakterierna!


Visste du att vi har ca 1 kg bakterier i vår tjocktarm? Det låter rätt groteskt när man hör det men är samtidigt helt otroligt. Genom att ha en bakterieflora i balans där de goda mjölksyrabakterierna har övertaget i tarmen så påverkas inte bara magens funktion till det bättre utan hela vår hälsa. Vissa menar att så stor del som 70% av vårt immunförsvar sitter i tarmen och genom att stärka upp tarmen med nyttiga mjölksyrabakterier kan vi förbättra vår motståndskraft mot alla möjliga sjukdomar. Helt otroligt tycker jag!

Många livsmedelstillverkare har tagit fasta på detta och idag kryllar det av yoghurtar, filer, soppor mm där man tillsatt nyttig bakteriekultur. Problemet är att de är rätt så dyra och gillar man inte fil så får man dricka en väldig massa fruktsoppa för att få i sig bra bakterier. Men många helt vanliga livsmedel som man kanske inte tänker på har samma effekt och är dessutom mycket billigare. Vitkål och rödkål är ett sådant (vitkål har också visat sig ha en skyddande effekt mot bröstcancer hos kvinnor) Vitkål är ju inte känt för att vara ett sådär jätteglamouröst livsmedel och tyvärr associerar man lätt till nån sladdrig pizzasallad eller kanske på vanliga ganska vardagliga kåldolmar (vilket jag i och för sig tycker är jättegott). Men man kan göra en fräsch coleslaw som är supergott och som man kan ha till i princip alla vardagsrätter som en sallad. Här kommer två recept ( det ena är syrrans!)

Coleslaw 1
Riv en bit färsk vitkål eller rödkål (gärna KRAV-märkt)
Riv ett medelstort äpple eller hacka en apelsin i bitar (ta bort skinnet)
Riv en 1-2 morötter
Klicka i ca 1 dl turkisk yoghurt
Blanda väl

Coleslaw 2
Riv en bit färsk vitkål eller rödkål (gärna KRAV-märkt)
Riv 1-2 morötter
Finhacka en ½-1 rödlök
Klicka i 1-2 msk dijonsenap
Klicka i ca 1 dl créme fraîche eller matlagningsgyoghurt

Läs mer om nyttiga bakterier här>>
Och här >>

tisdag 6 oktober 2009

Hitta tid till träning & motion

Med undantag för några slappa tonårsår så har jag hållit på med idrott och motion nästan hela mitt liv. Man kan egentligen fråga sig varför man väljer (jo, det är ett aktivt val och att välja bort att motionera och träna är också det ett val) att träna 2-3 gånger/vecka när man är mitt i livet, har tre barn, jobb och allt vad det medför. Är det inte att skapa ytterligare måsten att stressa iväg till nåt gympapass också mitt i all vardagsrusning? Det beror sig på hur man ser det, tycker jag. Att träna för mig är alltifrån att styrketräna på gym, gå på steppass till att gå långpromenader vid havet eller i skogen. Men det kan också vara att göra qigong i vardagsrummet hemma eller att cykla istället för att ta bilen.

Att så att säga aktivt lämna hemmet för att utföra motion är för mig livsnödvändiga andningshål som ger mig styrka och energi att orka med allt det där andra som livet består av. Det är liksom bara så. Jag tränar inte när jag har en stund över för den stunden infaller aldrig. Jag bokar in och planerar min träning precis som allt annat i livet. Tycker man att livet är fullt med andra måsten blir det för väldigt många människor så att man väljer bort att träna och att hålla sig i form. Men man får göra ett val. Så enkelt och samtidigt svårt tror jag att det är.

De senaste åren har jag (och min man) ägnat mycket tid till skjutsning till träning och väntande på bassängkanten när mina barn har simmat. Här hade jag kunnat göra ett annat val nämligen att simma några längder själv när sönerna höll på med sitt i banan bredvid. Har man barn som idrottar passa på att gör något själv när du ändå bara väntar. Om du inte kan eller vill hålla på med den idrott ditt barn håller på med, gå en promenad. Ibland finns det kanske möjlighet att styrketräna i samma lokal etc. Så se över din vardag och skapa utrymme till att röra på dig lite mer vare sig du har barn eller inte. Det är simskoledags idag så ikväll åker min baddräkt också med.

måndag 5 oktober 2009

Jag vill tacka livet!

Det är lite inne att prata om lycka nu. Tycker ibland att mycket går ut på att man ska vara lyckad istället, åtminstone verkar det vara viktigt att man ger ett lyckat intryck. Lyckad mäts ofta i fint hus, fett lönekonto, många vänner, trevliga söta barn, snygg och vältränad respektive etc etc. Alla tror jag känner av denna jakt mer eller mindre och alla vet vi innerst inne att detta egentligen inte gör oss lyckliga på riktigt. Därmed inte sagt att det är något fel i att vilja ha ett fint hus eller få den lön man förtjänar tex. Men det skapar en livstress om det överdrivs och det blir svårt att bli nöjd eftersom det hela tiden finns något nytt "Lyckatprojekt" att kasta sig in i. Prova att sätta i bromsen och strunta i att verka lyckad ett tag. Se dig istället omkring och värdesätt det du har. Att känna tacksamhet mot stort och smått är nog en av de mest hälsobringande saker man kan göra. Att ha ambitioner hindrar inte att man kan njuta av det man har just nu. Känner du genuin uppskattning mot det du har just nu uppnår du dessutom snabbare dina målsättningar. Lista varje kväll tre saker du är tacksam för och öka ditt välbefinnande. Idag är jag tacksam för att:

Jag har fina vänner!
För att det har slutat blåsa och solen skiner idag!
För att jag har världens bästa man och tre finfina barn som utvecklas härligt!

fredag 2 oktober 2009

Gott fredagsmys!

Försöker laga och äta mat med så lite tillsatser som möjligt. Såklart vill man ju att barnen, som växer så det knakar, ska få göra det på så naturligt bränsle som det går. Detta gäller även guldkanten dvs fredags- och lördagsmys. Försöker byta ut chips och blandgodis mot lite nyttigare alternativ. Men man går på slak lina här! Blir man för entusiastisk och barnen uppfattar att där finns någon hälsosam baktanke blir det tvärstopp direkt. Tre gulliga normaltrevliga barn kan på en tiondels sekund förvandlas till tjatiga envisa åsnor som bara vill ha lila gelégodis och sockersliskig läsk. Men jag fick en suverän kokbok för ett tag sen. Monika Ahlbergs ”Min mat”. Förutom alla de vackra bilderna som man skulle kunna äta i sig så hittade jag ett suveränt recept på egen glass. Hjälp, vad god den var! Krämig, gräddig (mäktig!!) smarrig glass. Smälte lite mörk choklad blandade med lite vispgrädde och ringlade över. Gott, gott! Glassen fick klart godkänt av yngsta dottern. ” Me gass mamma!!! Här kommer receptet:

Hemlagad glass
4 äggulor
¾ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde

Rör ihop äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst. Snitta vaniljstången och gröp ur de små fröna. Lägg i en skål och tillsätt grädden. Vispa ganska hårt. Tillsätt äggsmeten till gräddsmeten. Blanda väl. Häll upp glassmeten i en plastskål. Ställ den i frysen minst 5 timmar. Rör gärna om så ofta som möjligt under tiden. Ta ut glassen en halvtimme innan den skall serveras.

torsdag 1 oktober 2009

Krama dig frisk!

Hur oberoende vi människor än är och kanske försöker vara så är vi när allt kommer omkring flockdjur som inte mår så bra av att vara ensamma. Utan mänsklig beröring och någon att knyta an till dör spädbarn ganska fort. Även senare har vi ett stort behov av fysisk kontakt med andra människor för att må bra och hålla oss friska. I USA har man börjat med "Cuddle party" för beröringhungriga. Bra att det finns tänker jag tråkigt att det ska behövas. Läs mer här >>