
Jag är såld på choklad det är bara att erkänna!
Efter en chokladprovning för några år sedan så fattade jag att det finns choklad... och så finns det sånt som försöker likna choklad. Har man väl fått smak för riktigt fin (dyr!!) choklad med mycket kakao i och sen smakar marabous mjölchoklad så känns den såå kletig, syntetisk och otroligt sötsliskig. Sen är det ju nyttigt med choklad också, ialla fall den mörka (70%). Innehåller mycket antioxidanter och så ett ämne som kallas tryptofan. Tryptofan hjälper till att höja serotoniet i hjärnan som är med och skapar känslor av välbehag. Vissa har undersökt att choklad ökar aktiviteten i hjärnan och pulsen lika mycket som vid kyssar. Undrar hur de har gjort den undersökningen??!!! I vilket fall som helst är choklad (ialla fall för mig) njutning och det triggar igång vårt belöningssystem och gör att vi mår gott! Choklad ska ätas långsamt och helst smälta i munnen för att alla smakämnen ska komma fram. Här kommer ett recept på en smaskig chokladtårta med mycket chokladsmak i. Det är bara att njuta ....lååååångsamt!
Fransk chokladtårta 10-12 bitar
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 ¾ dl vetemjöl
Glasyr
100 g choklad
2 msk vispgrädde
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Bryt chokladen i mindre bitar. Klicka i smöret och låt smälta i vattenbad. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, helst med elvisp. Vänd ner mjölet omväxlande med den smälta chokladen. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Bryt chokladen till garneringen i mindre bitar låt den smälta tillsammans med grädden i vattenbad. Bred chokladsmeten över kakan. Servera med vispgrädde!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar