torsdag 8 oktober 2009

De nyttiga bakterierna!


Visste du att vi har ca 1 kg bakterier i vår tjocktarm? Det låter rätt groteskt när man hör det men är samtidigt helt otroligt. Genom att ha en bakterieflora i balans där de goda mjölksyrabakterierna har övertaget i tarmen så påverkas inte bara magens funktion till det bättre utan hela vår hälsa. Vissa menar att så stor del som 70% av vårt immunförsvar sitter i tarmen och genom att stärka upp tarmen med nyttiga mjölksyrabakterier kan vi förbättra vår motståndskraft mot alla möjliga sjukdomar. Helt otroligt tycker jag!

Många livsmedelstillverkare har tagit fasta på detta och idag kryllar det av yoghurtar, filer, soppor mm där man tillsatt nyttig bakteriekultur. Problemet är att de är rätt så dyra och gillar man inte fil så får man dricka en väldig massa fruktsoppa för att få i sig bra bakterier. Men många helt vanliga livsmedel som man kanske inte tänker på har samma effekt och är dessutom mycket billigare. Vitkål och rödkål är ett sådant (vitkål har också visat sig ha en skyddande effekt mot bröstcancer hos kvinnor) Vitkål är ju inte känt för att vara ett sådär jätteglamouröst livsmedel och tyvärr associerar man lätt till nån sladdrig pizzasallad eller kanske på vanliga ganska vardagliga kåldolmar (vilket jag i och för sig tycker är jättegott). Men man kan göra en fräsch coleslaw som är supergott och som man kan ha till i princip alla vardagsrätter som en sallad. Här kommer två recept ( det ena är syrrans!)

Coleslaw 1
Riv en bit färsk vitkål eller rödkål (gärna KRAV-märkt)
Riv ett medelstort äpple eller hacka en apelsin i bitar (ta bort skinnet)
Riv en 1-2 morötter
Klicka i ca 1 dl turkisk yoghurt
Blanda väl

Coleslaw 2
Riv en bit färsk vitkål eller rödkål (gärna KRAV-märkt)
Riv 1-2 morötter
Finhacka en ½-1 rödlök
Klicka i 1-2 msk dijonsenap
Klicka i ca 1 dl créme fraîche eller matlagningsgyoghurt

Läs mer om nyttiga bakterier här>>
Och här >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar