fredag 22 januari 2010

Har du näringsbrist?


För drygt ett år sedan började min mellankille fatta var kött kom ifrån och nästan från en dag till en annan ville han bli vegetarian (precis som sin pappa). Inga problem tyckte jag, som själv tycker att jag har bra koll på mat och näring och dessutom var vegetarian i nästan 12 år. Men sista tiden har han petat otroligt med maten och valt bort en massa grönsaker och quornprodukter som han av någon anledning inte vill äta. Dessutom äter han pyttesmå portioner. Har hela tiden tänkt att "barn får i sig det de behöver". Men på sista tiden har han varit blek, håglös, trött och stingslig i humöret. Insåg plötsligt att han nog inte alls fått i sig det han behöver och att han troligen har järnbrist. Ska gå och kolla det nästa vecka så man är säker.

Men började fundera på brist. Det finns lite olika inställning kring det här med kostillskott och näringsbrist idag. Vissa menar att man får i sig det man behöver med en allsidig kost andra att vår mat i sig inte är så näringsrik som den borde vara och att rekommendationer om dagsintag bara är ett minimiintag. Vad man vet är ialla fall att man kan ha näringsbrist utan att ha kaloribrist. Även runda till övervikitga både barn och vuxna kan ha brister på viktiga näringsämnen utan att riktigt veta om det. Dessutom kan din livssituation påverka ditt behov. Under stressiga perioder förbrukar vi exempelvis vissa mineraler som magnesium i hög utsträckning. Är du dessutom kvinna med rikliga menstruationer kanske du har järnbrist. Vet du med dig att du slarvat kolla upp dina värden för säkerhets skull och var extra noga med vad du får i dig. Mycket frukt och färska grönsaker. Men även kött och fisk om du äter det. Lite torkade apriokoser ( som innehåller en del järn) på frukostfilen är gott och nyttigt. Vill också slå ett slag för ägget som en fantastisk näringskälla. En superbra proteinkälla och innehåller också en del enkelomättat fett. Idag finns dessutom speciella hälsoägg där de små pullorna matats med foder med omega 3 eller algextrakt för att berika ägget ytterligare med antioxidanter. Själv föredrar jag kravmärkta ägg där jag hoppas och tror att en någorlunda glad och harmonisk höna har lagt just de äggen jag äter. Skön helg!

tisdag 19 januari 2010

Det var visst lite förkylt idag!


Jaha då var det dags. Efter en orolig natt vaknade jag imorse och insåg att jag blivit rejält förkyld. Det var så länge sen jag var krasslig att jag inte fattade först varför jag var så trött och hängig. Ska erkänna att jag inte riktigt levt som jag predikar. Jo, jag har haft det lite för stressigt lite för länge och när man sen kan slappna av sänks immunförsvaret som varit på spänn ett tag och man åker på något virus. Ska försöka ta det lugnt idag. Timjan är riktigt bra när man blivit förkyld, både slemlösande och antiseptiskt. Har precis gjort lite te på vanlig torkad timjan ( typ Santa Maria) Med lite honung i inte så dumt i smaken heller. Låt en tsk koka 5-10 min - häll upp i tesil. Ska du iväg under dagen, gör lite på morgonen och ha i en liten termos. Annat bra tips är att skölja näsan med saltvatten med en sk nässköljningskanna (finns i välsorterade hälsokostbutiker) sköljer bort virus, snor, damm och annat som kan irritera slemhinnan i näsan. Ikväll blir det också tidig läggning så kanske jag är på banan igen imorgon.

måndag 18 januari 2010

Fyra nyanser av grått!


Var ute en tur med dottern igår och vi tog oss ner till stranden. Det var länge sen det var så kallt att havet frös. Men det har det gjort nu - ialla fall nere vid strandkanten. Stora vita isblock låg där vi för ett drygt ett halvår sedan satt och njöt av sommarsolen och svalkade oss i det sköna vattnet. Frågade min flicka om hon kom ihåg att vi badade där i somras. Jo, det gjorde hon nog men "nu är vattnet borta" sa hon och tittade konfunderad ner i den grå isen. Sen blev hon otroligt intresserad av ett löv som frusit fast i isen; man kunde se det men inte ta det. Sen skulle vi springa lite bland de snötäckta sanddynerna, kolla på en hund och sen kände jag inte mina händer längre så jag ville gå hem. Det var en kall och grå vinterdag, fyra nyanser av grått skulle man kunna säga. Men det är så facinerande med små barn. De lägger inte värderingar på allt som äldre barn och vuxna gör. De bara är och upplever. En hund som springer, ett löv i isen, att man nästan kan åka skridskor fast man bara är tre osv. Hon kom ihåg sommaren men den var varken bättre eller sämre än den iskalla vintern - bara annorlunda. Tänk om vi kunde hitta det barnet i oss som vuxna lite oftare. Då skulle vi inte behöva lära oss om mindfulness och att hitta det värderingsfria nuet utan kanske bara ...acceptera det som är.... just nu...och kanske ibland rentav må lite bättre.

torsdag 14 januari 2010

Tanka vitaminer i januarimörkret


För många människor jag känner är januari fram till mars en tung och grå tid. Ingen ledighet i sikte, vardagen kopplar snabbt sitt grepp om en efter jul och nyår och det är fortfarande rätt mörkt ute. Istället för att deppa ner sig i gråluddet passa på och sköt om dig lite extra istället. Har du mölighet gå en promenad på lunchen och få en dos dagsljus. Hitta på något roligt. På ett ställe där jag jobbade valde vi att lägga julfesten i slutet av januari istället just för att det piggade upp så mycket mer än att pressa in något i sprängfyllda december. Själv är jag sugen på att köpa en råsaftcentrifug och pigga upp mig med lite färgglada vitaminfyllda juicer och smoothies. På iforms web hittade jag de här smaskiga juicerna. Kolla här >>

onsdag 13 januari 2010

Ha, ha, ha, ho ho ho, hi hi hi!!


För några år sen var jag på skrattyoga kväll med mina arbetskamrater.Eller egentligen var vi en sorts projektgrupp där vi inte kände varandra så jättebra. Jag minns att jag var otroligt nervös inför denna tillställning för jag visste att det gick ut på att skratta på beställning. Till råga på allt tillsammans med människor jag inte kände sådär jättebra. Men skrattyogainstruktören (eller vad man nu ska kalla henne) var kul, avslappnad och trygg i sig själv. Hon började skratta högt och lågt, fnissa och flamsa och göra en massa rörelser till. Vi andra stod spända och allvarliga och garanterat skrattfria i en ring och studerade henne fascinerat. Sen var det vår tur...Jo, det kändes spänt och just för att det gjorde det så var det faktiskt skönt att börja skratta på beställning. Sen såg alla så löjliga och rädda ut (speciellt min chef ;-) så då började man skratta på riktigt. Efteråt var jag i ärlighetens namn lite lättad att det var över men man kände sig också lugn, avslappnad, glad och lite upprymd, nästan som efter ett träningspass. Faktum är att ett rejält skratt fungerar precis så. Det händer en massa bra saker i kroppen när vi skrattar riktigt ordentligt. Spänningar frigörs, inre organ får välbehövlig massage, blodcirkulationen får sig en skjuts och inte minst frigörs endorfiner - kroppens egna lyckopiller. Då är det väl bara att börja skratta mer då! Ja, faktiskt! Första steget som jag försöker praktisera själv är att när något jobbigt händer eller när man gör bort sig rejält, så tänker jag det här blir en kul historia att berätta sen! Det är rätt befriande att inte ta sig själv på för stort allvar. Gå och hyr lite roliga DVD:er och skippa nyheterna ett par gånger i veckan och skratta loss!

lite om skrattyoga >>

tisdag 12 januari 2010

Lova nu att inte lova något!


Spinner vidare på det som jag tog upp igår nämligen nyårslöften om att leva hälsosammare. Tycker som sagt att nyårslöften kan bli lite ogenomtänkta även om de på ett sätt visar att du vill ha en förändring i ditt liv. Ex. "Jag lovar att gå ner i 7 kg vikt". Så börjar du vrålbanta första tre veckorna in i januari. Du kanske tappar lite i vikt men det är tråkigt och deppigt att gå omkring hungrig och ganska snart är du tillbaka i dina gamla matvanor och till din gamla vikt. Dessutom ofta med lite stukad självkänsla eftersom du misslyckats (igen..!) Jag säger inte att det är lätt att tampas med övervikt, jag är själv en smalis och har aldrig behövt ta tag i min vikt. Men principen om förändring är densamma oavsett om det gäller vikt, stress, träning eller relationer som inte fungerar. När det gäller just mat för att ta det exemplet igen kan du ställa dig frågan varför vill jag gå ner i vikt? Vad är det som gör att jag äter mer än vad jag behöver? När äter jag? Hur äter jag? Sist kommer vad äter jag för på ett sätt är det det lättaste att ändra på. Prova själv att sätta in frågorna i ett beteende som inte handlar om vikt. Det sätter igång tankarna och får en att fundera några varv till. Tänk på att förändring tar tid. Ta små steg i taget så får du också resultat som varar längre än januari ut.

Vill du veta mer om koppling mellan övervikt och känslor kan jag varmt rekommendera boken "Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi" av Lisbeth Stahre. Må gott!